Maak het effect van life-events bespreekbaar

Blog door CNV Academie

Weet je dat het gemiddelde verzuim door rouw maar liefst 170 dagen is? Met de juiste aanpak kan je het aantal verzuimdagen 47 dagen verkorten. Stel je dat eens voor. Wat kan je doen als organisatie, HR-professional of medezeggenschap?

Onverwachte uitdagingen op de werkvloer

En stel je eens voor dat na het verlies van je partner, op de dag van de begrafenis, je leidinggevende vraagt of je morgen weer aan het werk gaat. Onvoorstelbaar, toch? Maar deze scenario’s zijn niet ongewoon. Het verlies van een dierbare, gezondheidsproblemen of andere life-events hebben niet alleen impact op het persoonlijk leven, maar zeker ook op het functioneren op het werk.

Aanpak en bewustwording

Soms gebeuren er dingen in iemands leven die ook impact hebben op het functioneren op het werk. Zoals verlies van een dierbare. Je krijgt ermee te maken als werknemer maar óók als collega, HR-professional en OR. Hoe ga je om met deze gevoelige onderwerpen? Hoe zorg je ervoor dat life-eventthema’s op de agenda van de bestuurder komen en hoe maak je ze bespreekbaar? Met de workshop life-events willen wij organisaties helpen deze zware thema’s bespreekbaar te maken, onnodig leed en verzuim te voorkomen en ze te integreren in het organisatiebeleid.

Vrouwen in de overgang: een verborgen uitdaging

Neem bijvoorbeeld de overgang. Wist je dat er momenteel ruim een miljoen werkende vrouwen in de overgang zitten? Een derde daarvan ervaart zulke ernstige klachten dat het hun functioneren beïnvloedt. Wijkverpleegkundige Marjan spreekt over de uitdagingen van de overgang in een professionele context. Na het lezen van een interview met Isa Hoes en Medina Schuurman over de overgang ‘Alles viel op zijn plek!’ viel alles op zijn plek.

Samen sterker

Het is duidelijk dat life-events niet genegeerd kunnen worden in de professionele omgeving. Ze hebben invloed op de werknemer, het team en de gehele organisatie. Maak de keuze om proactief te zijn. Omdat iedereen het verdient om zich begrepen en ondersteund te voelen, zowel in goede als in slechte tijden.